Time for a fresh start
Time for a fresh start

We grow homes: elke 10 seconden voldoende hout voor een huis

8 februari 2022

Hoeveel hout is nodig om één Lister-woning te bouwen? Waar komt het vandaan? En is er wel voldoende hout beschikbaar? Het Lister-team krijgt regelmatig vragen over het hout dat wordt toegepast in het bouwsysteem. We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rij gezet, inclusief de feiten en cijfers. Bekijk de vragen:

1. Waar komt het hout voor de Lister woningen vandaan?
2. Hoe zet Lister zich in voor duurzame bosbouw?
3. Hoeveel hout is nodig voor één woning, en wat voor CO2-voordeel levert het op?

1. Waar komt het hout voor de Lister woningen vandaan?

Lister heeft een partnership met CLT-S en Stora Enso, leveranciers van mass timber. Met deze partners zijn leveringszekerheid, kwaliteit en duurzaam bosbeheer gegarandeerd. Stora Enso is het grootste en meeste professionele bosbouw- en hout/papierproductiebedrijf in Europa. Ook op het gebied van mass timber is Stora Enso één van de grootste Europese spelers.

Maar is er wel voldoende hout? Geen zorgen: er is meer dan genoeg hout in de Europese bossen (zie ook het boekje Houtbouwmythes Ontkracht), en Stora Enso heeft meer dan voldoende bos beschikbaar om massaal op te schalen naar woningproductie in hout. Enkele cijfers:

  • Stora Enso heeft maar liefst 2.4 miljoen hectare bos in beheer.
  • Van dit beheerde bos is 1.4 miljoen hectare in eigen bezit in Zweden.
  • De productiecapaciteit is groot: 5.3 miljoen m³ houtproducten per jaar.
  • Daarvan wordt een deel gebruikt voor CLT: een productiecapaciteit van ca 350.000 m³ in 2022.

Daarnaast wordt veel geïnvesteerd in duurzaam bosmanagement en de aanplant van nieuwe bomen. Elk jaar groeit de aanwas!

2. Hoe zet Lister zich in voor duurzame bosbouw?

Door voor Stora Enso/CLT-S te kiezen als exclusieve leverancier en volledig in te zetten op inkoop van gecertificeerd mass timber, draagt Lister bij aan duurzaam bosbeheer. Daarmee zijn CO2 opslag, wateropslag, bodemkwaliteit en biodiversiteit in de bossen geborgd. Voor een compleet overzicht van alle duurzaamheidsdoelstellingen en resultaten van Stora Enso verwijzen we graag naar het uitgebreide Sustainability Report 2020.

Daarnaast ondersteunt Lister Buildings de wetenschap: Lister biedt financiële ondersteuning aan het onderzoek van Prof. Gert-Jan Nabuurs van de Wageningen Universiteit en zijn PhD onderzoeker Marco Patacca, naar het klimaatbestendiger maken van Europese productiebossen (Climate Smart Forestry).

3. Hoeveel hout is nodig voor een woning?

Per Lister woning van 75 m² (3 modules) gebruiken we ongeveer 27 m³ aan mass timber. Deze hoeveelheid is afkomstig van circa 68 fijnsparren (vuren), op een grondoppervlak van 0.15 ha. Dat is iets meer dan 1/5 van een voetbalveld. Per hectare productiebos kunnen op deze manier maar bijna 7 Lister 3 kamer appartementen geproduceerd worden, elke 70-80 jaar. En bij duurzaam bosbeheer, kan dat eindeloos zo doorgaan.

Als we uitzoomen op Europees niveau, dan zien we dat op basis van de Europese bosbouw productiegetallen het mass timber benodigd voor één Listerunit in circa 10 seconden op een duurzame manier wordt geproduceerd, en in nog geen 4 minuten in de bossen van Stora Enso.

Meer weten?

Lees hier meer over ons innovatieve bouwsysteem, of neem contact met ons op.