Time for a fresh start
Time for a fresh start

Koffiefabriek Amsterdam

Circulaire ambitie voor een flexibel woon- en werkgebouw

Het team van Lister Buildings ontwikkelt de Koffiefabriek, een kavel langs de Duivendrechtsevaart nabij het Amstelkwartier in Amsterdam. In het innovatieve ontwerp komen 70 woningen en circa 800 m² werkprogramma samen. Een gemengd woonprogramma, collectieve tuinen, horeca en ambachtelijke bedrijfsruimtes zijn een aanjager voor dit transformatiegebied. Het gebouw is zelfvoorzienend, energieneutraal en hoofdzakelijk van hout, in combinatie met hergebruikte materialen. De Koffiefabriek is een project met hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en een kwalitatieve architectuur.

Lage CO2-footprint en flexibele indeling

Het houten bouwmateriaal sluit aan op de Green Deal van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waarin is afgesproken dat 20% van de MRA-woningproductie in 2025 uit houtbouw bestaat. Circulariteit en biobased bouwen zijn de primaire pijlers van het concept. FITz zal bestaan uit geprefabriceerde houten elementen met een zo laag mogelijke CO2-footprint, die op locatie worden geassembleerd. De elementen worden in de eigen productiefaciliteit gemaakt, waardoor Lister het gebouw op een efficiënte manier kan realiseren. Het systeem kan in de toekomst uit elkaar worden gehaald zonder iets af te breken, dankzij de droge verbindingen in de constructie. De hoofddraagstructuur van het gebouw kan flexibel ingedeeld worden en heeft een lange levensduur. Met flexibele plattegronden hebben bewoners de vrijheid om een eigen invulling aan hun appartement te geven. Deze flexibiliteit maakt het ook mogelijk in de toekomst de functie of het woningtype te wijzigen.

Energieneutraal en natuurinclusief

Het gebouw is uitstekend geïsoleerd en zowel het dak als de kopse gevel worden voorzien van hoog rendement zonnepanelen, waardoor het gebouw op jaarbasis energieneutraal wordt. Dit past in de gemeentelijke ambitie om in 2050 geheel energieneutraal te zijn. Voor de natuur in de stad wordt het een hotspot, door de speciale inrichting en natuurzones rond het gebouw zullen verschillende soorten vogels en vlinders zich er thuis voelen.

Gedifferentieerd woonprogramma met gedeelde groene buitenruimte

Het woonprogramma bestaat uit zeventig woningen met een differentiatie van 40% sociaal, 40% middenhuur en 20% vrije sector. Integrale diversiteit en inclusiviteit zijn uitgangspunt geweest voor het Lister-team. Er is een grote variëteit aan woningtypes verspreid door het gebouw. Daarnaast is ook het aanbod aan groen gevarieerd, met een binnentuin, een speeltuin en een ‘cocktailtuin’ op het dak met uitzicht over de stad.

Horeca en ruimte voor ambachten aan de kade

Naast het woonprogramma op de verdiepingen bestaat de plint uit open, flexibele ruimtes voor horeca en bedrijfsruimtes voor ambachten aan de kade. Daarbij kunnen bewoners gebruik maken van een gemeenschappelijke huiskamer, gefaciliteerd door de horeca, die het buurtgevoel van deze wijk in ontwikkeling versterkt.

Koffiefabriek

Mijlpalen van het project

 • September 2021

  Lister wint selectieprocedure Koffiefabriek

  Het team van Lister Buildings bestaat uit onder andere MEESVISSER en BOOM Landscape.

 • Oktober 2021

  Ondertekening overeenkomst Koffiefabriek

  Op dinsdag 26 oktober ondertekenden Stefan van den Brink van Lister en Dries Drogendijk van Gemeente Amsterdam de overeenkomst voor de ontwikkeling van de Koffiefabriekop op de PROVADA.

 • Amsterdam
 • Mix van doelgroepen
 • Woningen en makerscommunity
 • In ontwikkeling
 • MeesVisser, BOOM Landscape, Stipo